maatregelen om jezelf te beschermen tegen schadelijk geluid

Neem dagelijks maatregelen om jezelf te beschermen tegen schadelijk geluid – Draag professionele oordoppen of oorwarmers van hoge kwaliteit om je oren en je gehoor te beschermen.

Probeer luide en drukke gebieden te vermijden – je hoeft echt geen muzikant of met een drilboor te werken om je gehoor te verliezen onder werktijd. Concerthallen en bouwlocaties zijn twee omgevingen die regelmatig schade aan het gehoor veroorzaken, maar het kan gebeuren in iedere omgeving waarin gewerkt wordt met machines, grote voertuigen enzovoorts. Er zijn veel vakbonden die hun leden  verplichten om hun gehoor meerdere malen per jaar te laten controleren. Of jij nou wel of niet verplicht bent om dat te d oen, het dragen van gehoorbeschermers en het vermijden van locaties met intense geluidsniveau helpen bij gehoorbescherming.

Draag geluidswerende koptelefoons – Veel werknemers zetten iPods of andere muziekapparaten aan om zich af te kunnen sluiten voor storende achtergrondgeluiden. In plaats van het volume steeds hoger – zelfs naar gevaarlijke hoogten als je favoriete muziek aan staat – kun je beter een geluidswerende koptelefoon dragen. Deze zorgt ervoor dat je minder last hebt van achtergrondgeluiden als je een koptelefoon draagt zónder je oren bloot te stellen aan (gevaarlijke) geluidsniveaus.

Stop met roken en controleer je bloedsuikerspiegel – Roken is niet alleen schadelijk voor je ademhaling, je longen en je hart. Het verstikt – letterlijk – cellen door je hele lichaam, waaronder die in je oor kanaal. Als je rookt, laat dan je bloedsuikerspiegel regelmatig controleren door een dokter. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor je oren. Ga naar een expert bij een hoor kliniek bij jou in de buurt voor advies.

Steek nooit, maar dan ook nooit een voorwerp in je oor kanaal – Het is belangrijk om voor veilige gehoorbeschermers te kiezen die niet ver in je oor kanaal gaat. Je wilt daarom bijvoorbeeld ook geen voorwerpen  (bijvoorbeeld katoenen wattenstaafjes) in je oren steken om oorsmeer te verwijderen. Niet alleen kunnen deze schadelijk zijn voor je gehoor – bijvoorbeeld wanneer je je trommelvlies doorbeurt – ook kunnen ze een vervelende verstopping veroorzaken omdat smeer en talg verder het oor kanaal in wordt geduwd. Als je vermoed dat je last hebt van gehoorproblemen, raadpleeg dan altijd een professionele oorarts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *