Hoe bereken je BTW terug?

Iedereen weet wel wat BTW is: omzetbelasting. Wat je ook koopt, er komt nog een bedrag boven op waarover ook jij, als klant, belasting over betaald. Dat wordt ook wel verbruiksbelasting gekenmerkt. Maar hoe bereken je de BTW terug? Of moet je altijd de percentage van 21% voor je BTW berekenen hanteren? Waarom tel je nou de ene keer 6% op bij de 100 en de andere moet je de 6% delen door 100?

Op deze vragen hoop ik je een antwoord te kunnen geven.

Waar moet je aandenken wanneer je BTW bij een product uitrekent?

Wanneer je uit wilt gaan rekenen of er wel genoeg (en niet teveel!) BTW op je gekocht product is berekend, is het belangrijk dat je 1) weet of BTW inclusief of exclusief verkoopprijs is en 2) hoeveel percentage er berekend had mogen worden.

Het eerste punt geeft direct een antwoord op de vraag waarom je de ene keer 6% bij 100 optelt, en de andere keer door 100 deelt. Inclusief wilt zeggen dat de toegevoegde waarde (of de korting) al in de prijs berekend is. Het bedrag (100%) is inclusief (+ 6%). Wanneer de toegevoegde waarde er nog bij opgeteld moet gaan worden (of de berekende korting opgeteld moet worden om bij de originele prijs te komen) dan deel je het door 100%.

Om de juiste BTW percentage te vinden, heb ik onderaan dit artikel een uitgebreid tabel neergezet om zelf te onderzoeken onder welk tarief jouw product valt.

Als je het tabel bekeken hebt, dan zie je dat er meestal hoog BTW tarief berekend wordt, tenzij het om een goed doel gaat. Ook zie je dat er soms helemaal geen BTW berekend wordt. Houd er wel rekening mee, dat er dan sprake kan zijn van andere soort heffingen en kosten waar een ondernemer aan moet voldoen. Zeer interessant, maar niet voor nu de vraag.

Op het moment dat er geen BTW berekend hoeft te worden, dan mag de ondernemer bij de verkoopprijs niet vermelden dat er BTW berekend is. Mocht dit wel het geval zijn, vraag dan na hoeveel BTW zij berekend hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *